Ez történik a bőröddel, miközben alszol

Közismert tény, hogy az egészségesen ragyogó bőr feltétele az elegendő mennyiségű, pihentető alvás. Most biológiai szempontból is megvizsgáljuk, mi történik a bőrfelszín alatt, miközben a bőrünk pihen.

Ez történik a bőröddel, miközben alszol

A bőr és a pihentető alvás kapcsolata
Mindannyian hallhattuk már, hogy a rossz minőségű alvás negatívan befolyásolja a hangulatunkat. Nos, ugyanilyen hatással van a bőrünkre és annak védekezőképességére is! Tanulmányok szerint a hosszan elhúzódó, elégtelen alvás hozzájárul a bőröregedés jeleinek fokozottabb megjelenéséhez. A kutatások azt is bebizonyították, hogy az éjszaka a bőrünk szempontjából legfontosabb napszak, vagyis maga az alvás folyamata.  

A test pihenése közben ugyanis vérkeringésünk fokozódik, így nagyobb mennyiségű vitamint és tápanyagot juttatva bőrünkbe. Szintén éjszaka élénkül fel a sejtosztódás folyamata, amely bőrünk egészségi állapotáért felel. Alvás közben zajlik továbbá a transzepidermális vízveszteség folyamata is. A vízvesztés megelőzése érdekében lefekvés előtt érdemes feltennünk egy alvó vagy éjszakai arcmaszkot, ébredés után pedig rögtön egy nagy pohár vízzel kezdenünk a napot.

Hogyan befolyásolja bőrünk állapotát a rossz alvás?
Dr. Nina Roos bőrgyógyász szerint az elégtelen alvásmennyiség fakó, szürke megjelenésű és zsíros hatású bőrt eredményezhet. A krónikusan rossz alvás pedig a bőr elvékonyodásához, rugalmasságának csökkenéséhez és a ráncok erőteljesebb megjelenéséhez vezethet. Lényeges tehát kihasználnunk bőrünk éjszakai, alvás közbeni regenerálódását, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a mindennapokból. Az oxidatív stressz ellen és a bőr regenerálódási képességének támogatása érdekében kiváló megoldást nyújthat egy antioxidánsokkal dúsított arcápolási rutin.



 

Kapcsolódó cikkek

Slow Age Night - A holnap a ma éjjellel kezdődik

Slow Age Night - A holnap a ma éjjellel kezdődik

Vichy
Bioderma
La Roche-Posay
Eucerin
Uriage
Babé
Cerave
2024 © Ideálisbőr.hu Webáruház - Minden jog fenntartva
Készítette a: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...